Гігієна в виробництві пива та безалкогольних напоїв
Пиво, що багате на поживні речовини, є чудовим живильним середовищем для розмноження мікроорганізмів. З сировиною (солод, хміль тощо) чимало мікроорганізмів потрапляє безпосередньо до пива. В своїй більшості вони знищуються при варінні, але після охолодження знову можуть забруднювати сусло. Також джерелом забруднення мікроорганізмами є і саме підприємство (резервуари, трубопроводи, внутрішнє повітря тощо), тому дуже важливо дотримуватись належної гігієни виробничих приміщень та обладнання в виробничий зоні.
Забруднення, як осередок скупчення мікроорганізмів, мають властивість дуже міцно налипати на поверхні обладнання, проникати в отвори, щілини та інші заглиблення. З плином часу формується міцна електростатична сила зв’язків між забрудненнями та поверхнею, та між неорганічними відкладеннями та білками. Без періодичного та своєчасного очищення обладнання та його складових цей зв’язок дуже важко розірвати, що призводить до перевитрати коштів на засоби для очищення, зупинку технологічних ліній та додаткові витрати часу персоналу.
При бродінні пива найбільш шкідливими з мікроорганізмів («сторонніх» для пива), що викликають неприємні зміни смаку та запаху, вважаються дріжджові гриби. Вони мають такі ж властивості, як і пивні дріжджі, але їхнє бродіння надає стороннього, неприємного смаку пиву. Особливо небезпечно, якщо вони розмножуються разом із материнською культурою, яка використовується кілька разів. Розрізнити дикі дріжджі від пивних дріжджів дуже важко.
Забруднюючі бактерії можуть викликати в пиві окислення, оцтове бродіння, неповне бродіння, тягучість, сторонній запах, неприємний смак. Для пива найбільш небезпечними є лактобактерії, які розмножуються у всій фазі виробництва пива та готової продукції. Проти перерахованих несприятливих факторів є захист – своєчасне очищення та дезінфекція обладнання, приміщень та повітря. Регулярне та послідовне проведення гігієнічних програм у процесі виробництва пива дає відмінний результат.
Вимоги до засобів, що застосовуються в системі CIP:
- Хороша очищувальна дія при сильному органічному та неорганічному забрудненні
- Хороша диспергаційна властивість
- Надійна біологічна ефективність при навантаженні органічними та неорганічними матеріалами
- Не ушкодження матеріалів та складових обладнання
- Безпінна робота
- Забезпечення можливості перевірки та регулювання концентрації методом вимірювання провідності
- Швидке та беззалишкове видалення з системи
Результат очищення забезпечують чотири фактори:
- Дія засобу для очищення
- Механічний вплив
- Дія температури
- Час дії
Відмінний результат досягається за одночасної дії всіх чотирьох складових, які взаємопов’язані між собою. Так, наприклад, невисоку температуру розчину компенсують більшою концентрацією засобу для очищення, швидкістю потоку або часом впливу.